Szüreti fesztivál a parton

Látványos menet borlovagrendekkel, mutatványosokkal, díszes fogatokkal. Koncertek és táncok. A parton kézműves vásár és Borfalu. Egy kis őszi pezsgés a méltán híres füredi borkultúrára felfűzve. Gasztronómiai fesztivállal ünnepli meg a szüretet a város.A Füredi Szüret már évek óta kulturális, turisztikai rendezvénnyé nőtte ki magát, a borkultúra kínálása mellett tartalmas programokat nyújt a zeneszeretőknek, a gyerekeknek és a gasztronómia iránt érdeklődőknek egyaránt.

Balatonfüred több mint harminc évvel ezelőtt kapta meg a szőlő és a bor nemzetközi városa címet. Hogy mindez ne csak névleges legyen, és hogy a szőlőre ne csak a Balaton klímája adja az áldást, kellett egy fesztivál, amely tartalmas programokkal népszerűsíti a helyi borkultúrát.

A Füredi Szüret (október 18-20.) leglátványosabb része minden bizonnyal ezúttal is a felvonulás lesz. A Szent István térről a Kisfaludy Színpadig vonuló borlovagok, gólyalábasok, zászlóforgatók, diákok, néptánccsoportok és lovasok menetének útvonalán borkóstolók várják az érdeklődőket. A parton kézműves vásár, népi játszópark és koncertek. A Rizling Generáció jóvoltából az aktívabbak a mustkészítést és a szőlőpréselést is kipróbálhatják.

A partra kitelepülő Borfaluban helyi borászok kínálják portékájukat. Itt lesz a Lídia-, a Bökő-, a Zelna-, a Gyukli-, a Koczor-, a Figula-, a Szabó és Fia illetve az Arias borászat. Gasztronómiai fesztiválhoz illően többféle harapnivalóból is válogathatunk, erről a Horváth Ház, a Sparhelt, a Vitorlás Étterem, illetve a Péklány Kézműves Pékség gondoskodik.

Koncertet ad zenekarával az ország egyik legjobb szájharmonikása, Ferenczi György, aki a blues és funk ritmusokat magától értetődő természetességgel hozza össze Petőfi verseivel vagy akár a kalotaszegi hajnali népdalokkal. A Rackajam révén itt lesz tehát Jimi Hendrix, a költő zseni, sőt még a népdalokba bújt szomorkás magyar néplélek is.

Színpadra lép majd a hazai világzene egyik legizgalmasabb zenekara. Kelet-európai és balkáni kultúrákból (magyar, cigány, román, szerb, bolgár) kiemelt népzenei elemek keverednek az együttes sajátos ritmusvilágával. Besh o droM koncert, hogy a hangulatot ne csak a borozás vigye el.

Lesz táncház, hagyományőrzés újragondolva, ünnepi borlovagrendi avatás, szőlőharang áldás, fúvószenekarok koncertje, A helység kalapácsa, azaz színház gyerekeknek, máglyagyújtás – tánccal, énekkel. A rendezvényen a város süteménymestereit is keresik. A versenyre bárki jelentkezhet, aki úgy gondolja, hogy süteményei a családon kívül másoknak is érdekesek lehetnek.

Van tehát választék, fel lehet ülni a füredi szüreti körhintára.

Forrás: balatonfured.hu
https://balatonfured.hu/2019/10/15/szureti-fesztival-a-parton/