Füredi szüret újdonságokkal

Háromnapos fesztivál a szüret jegyében. Látványos felvonulás, borlovagrend avatás, kulturális programok, vásár és gasztronómia a parton. Október első hétvégéjén Füredi Szüret.

A hagyományos felvonulás október 7-én, szombaton, 14.30- kor indul a Szent István tértől, a szokásos útvonalon, a Kisfaludy Színpadig. A borlovagrendek menetét gólyalábasok, zászlóforgatók, diákok, több néptánccsoport, hintók és a Nemzeti Lovas Díszegység négy huszárja kísérik. A felvonulás útvonalán ezúttal is 25 borász kínálja borait. Újdonság, hogy a menetben idén fúvós zenekarok is részt vesznek, Gyuláról, Vácról, Ócsáról érkeznek a zenészek.

Lesz kirakodóvásár, gyerekprogramok, előadások, koncertek, máglyagyújtás, must és borkóstoltatás, a Rizling Generáció jóvoltából bárki, aki kedvet érez, kipróbálhatja a szőlőpréselést is. Vasárnap, igazodva az igényekhez, népi játszópark várja a gyerekeket a Tagore sétányon.

A rendezvényen megemlékeznek arról is, hogy harminc évvel ezelőtt kapta meg Balatonfüred a szőlő és a bor nemzetközi városa címet.

– Újdonság, hogy szombaton ezúttal három füredi étterem (Vitorlás Étterem, Borcsa Étterem, Horváth-ház Borgaléria) kitelepül a Kisfaludy Színpadhoz, a hagyományos magyar konyha ételeit kínálják majd. A szüreti felvonulás is látványosabb lesz, a szokásos felvonulók mellett több új csoport, például néptánc együttesek, gólyalábasok, a langaléta garabonciások is részt vesznek a menetben. A fúvós zenekarok a Gyógy téren, az Ady Endre utcai vasúti átkelőnél illetve az áruháznál is térzenét adnak, amikor hozzájuk ér a menet, akkor pedig csatlakoznak a felvonulókhoz – nyilatkozta a balatonfured.hu kérdésére Schmidtné Kositzky Anett a fesztivált szervező Füredkult Kft. igazgatója, aki hozzátette: a szüreti menetbe természetesen a nézők közül is bárki bekapcsolódhat.

A rendezvényen ezúttal a város süteménymestereit is keresik. A versenyre bárki jelentkezhet, aki úgy gondolja, hogy süteményei a családon kívül másoknak is érdekesek lehetnek. A süteménysütő versenyre nagymamák, asszonyok, lányok és szorgos kezű férfiak egyaránt jelentkezhetnek. Egyetlen feltétel van csak: a sütemény valamilyen formában tartalmazzon szőlőt.

Forrás: balatonfured.hu